Vuosaari, Helsinki
info(at)hosinsul.fi

Taekwon-do

Hosin Sul Taekwon-do on Helsingin Vuosaaressa toimiva seura, joka järjestää taekwon-don opetusta ja alkeiskursseja lapsille ja aikuisille.

Taekwon-Do on näyttävä korealainen taistelululaji, jossa yhdistyvät liikesarjat, tekniikka, ottelu, itsepuolustus ja murskaus. Taekwon-do kehitettiin 1900-luvun alkupuolella karaten ja muiden perinteisten kamppailulajien pohjalta, ja vaikka laji on kehitetty alunperin taistelutarkoituksiin, on siitä kehittynyt myös näyttävä kilpailulaji. Taekwon-dossa on käytössä vyöjärjestelmä, jossa aloittelija aloittaa valkoiselta vyöltä, ja suorittaa uusia vyöarvoja tietyt asiat opittuaan.

Hosin Sul Taekwon-do on perustettu vuonna 1994. Seurassamme harjoitellaan monipuolisesti taekwon-don perustekniikoita, itsepuolustusta, potkutekniikoita, ottelua ja murskaustekniikoita. Seuramme kuuluu Suomen ITF Taekwon-do -liittoon ja kansainväliseen ITF-liittoon (International Taekwon-Do Federation). Seuramme päävalmentajana toimii Juha Ojanperä, 5. Dan.

Taekwon-don aloittaminen

Taekwon-do on yksilölaji, jonka voi aloittaa lähes minkä ikäisenä tahansa. Taekwon-do ei ole ns. varhaisen erikoistumisen laji, mikä tarkoittaa sitä, että myös myöhemmin lajin harrastamisen aloittanut voi kilpailla menestyksekkäästi arvokilpailuissa ja maajoukkuetasollakin. Yläikärajaa ei harjoituksissamme ole.

Järjestämme alkeiskursseja syksyisin ja keväisin. Katso kohta Peruskurssit. Aiemmin lajia harrastaneet voivat aloittaa harjoittelun värivyöryhmässä.

Harjoitukset

Treenimme alkavat lämmittelyllä, jonka aikana teemme kamppailulajeille tyypillisiä harjoitteita (potkut, otteluliikkeet, jne.), lihaskuntoa, venyttelyä, ja toisinaan erilaisia leikkejä. Treenien opetusosuus vaihtelee joka harjoituksissa. Opetukseen kuuluu mm:

  • Lajin perustekniikat, eli erilaiset lyönnit, potkut ja torjuntatekniikat, sekä yksin että parin kanssa.
  • Itsepuolustustekniikat, kuten väistöt, lukot, kaadot sekä iskut.
  • Erikoistekniikat, esim. korkeat hyppypotkut.
  • Ottelu, jossa käytetään pehmeitä hanskoja, jalkasuojia, hammassuojia sekä kypärää. Pisteitä kerätään lyönti- ja potkutekniikoilla – tarttumiset ja kaadot eivät ole sallittuja. Taekwon-don ottelu on ns. semikontaktiottelua, eli iskuja ei tehdä täydellä voimalla.
  • Murskausharjoitukset, jossa harjoitellaan voimantuottoa muovisiin harjoituslautoihin tai puisiin lautohin. (Vain yli 15-vuotiaat saavat tehdä murskausta käsitekniikoilla.)

Harjoittelijoiden turvallisuus on meillä aina tärkeintä, ja asteittainen tekniikoiden opettelu mahdollistaa turvallisen harjoittelun alusta alkaen.

Taekwon-dossa kilpaileminen

Taekwon-don vyöarvojärjestelmä mahdollistaa kilpailemisen sopivalla tasolla vaikka heti alkeiskurssin jälkeen, sekä aikuisille että junioreille. Suomen ITF Taekwon-do -liitto ja liiton jäsenseurat järjestävät useita kilpailuja vuodessa, joissa kilpaillaan eri osa-alueissa: liikesarjassa, ottelussa, voimamurskauksessa, erikoistekniikassa ja näytösottelussa. Näytösottelua lukuunottamatta kaikki osa-alueet ovat yksilökilpailuja, ja kilpailija valitsee itse, mihin osa-alueisiin osallistuu. Kilpailjat jaetaan sarjoihin vyöarvon ja iän mukaan (D-, C-, B-, A2- ja A1-juniorit, sekä aikuiset). Otteluissa on aikuisilla painoluokat, ja junioreilla pituusluokat.

Suomen ITF Taekwon-do -liitto järjestää SM-kilpailut vuosittain helmikuussa. Lisätietoa kilpailutoiminnasta täällä.